×

Kako zapisati zvezo »gospodje Ptujski«?
 • Vprašanje:

  Gospodje Ptujski.

  Ali se ta zveza šteje kot osebno lastno ime in se beseda Gospodje tudi znotraj povedi piše z veliko začetnico?


  Odgovor:

  Različni občnoimenski nazivi gospodje, grofje, knezi ob lastnih imenih so pisani z malo začetnico, npr.: gospodje Ptujski, gospodje Žovneški, Svibenski …, npr.:

  • Na pomolu (409 m) grebena Dobroveljskega pogorja jugozahodno od Braslovč so nad vasjo Podvrh razvaline nekdaj mogočnega gradu Žovnek (Sannegg), rodnega gradu svobodnih gospodov Žovneških, kasnejših grofov in knezov Celjskih.

  Enako pravilo velja tudi za kralje, kraljice, carje, age ipd.:

  • Kljub temu je podoba kralja Arturja in njegovih vitezov tako lepa, da je postala del zgodovinskega spomina človeštva.
  • Teta Jurija V. je bila poročena s stricem carja Nikolaja II., ta pa je bil poročen z eno od vnukinj kraljice Viktorije.

  V slovenski pravopisni tradiciji se je ohranilo nekaj primerov, ki jih zaradi pravopisnega dogovora pred desetletji lahko pišemo tudi z veliko začetnico, vendar jih obravnavamo kot izjeme: kralj/Kralj Matjaž, kraljevič/Kraljevič Marko, dedek/Dedek Mraz.

  Helena Dobrovoljc (junij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.