×

Pomen besede »gurbet«
 • Vprašanje:

  Pomen besede gurbet


  Odgovor:

  Sodeč po skromnem gradivu, označuje ime Gurbet pripadnika muslimanske romske plemenske skupnosti, zato je pisana z veliko začetnico.

  Gradivo:

  · Največ ciganov danes živi v srednji, južni in vzhodni Evropi in tu se cigani delijo v dve skupini. Med prvo skupino spadajo krščanski cigani v katero sodijo vlaški Cigani in koritarji; drugi pa so muslimanski Cigani med katere sodijo turški Cigani in Gurbeti. (Rojen sem kot Rom, a pravijo mi Cigan, 2007; spletno besedilo)

  · Romi v Republiki Makedoniji niso homogena skupina, temveč se delijo na več različnih romskih skupin (Arlie ali Erlie, Džambazi ali Gurbeti, Maljoci, Gavitne, Kovači ali Arabdžie), ki se med sabo v veliki meri razlikujejo po narečjih, ki jih govorijo, verski pripadnosti in gmotnem položaju (Evropa, Slovenija in Romi, 2003; strokovno besedilo)

  · Nezirović Slobodan: Zbirka romskih besed: plemenska skupnost Gurbeti. Besedila v slovenščini, romščini ali angleščini. Velenje: Romsko društvo Romano vozo, 2010.

  En primer nakazuje, da je v nekaterih okoljih gurbet tudi slabšalni izraz, zato ga pišemo z malo začetnico (kot švab, lah ...), torej kot občnoimensko poimenovanje:

  · Najbolj smešno je bilo prvo srečanje z gurbetom, kot ga kličemo, ki baje pomeni neko zaničljivo ime za cigana, tako vsaj pravijo. (B. Cvetič, Umri gušteru, 2003; leposlovno besedilo)

  Vsekakor beseda ni dovolj razširjena v slovenščini, da bi zadnje sklepanje lahko zagotovo potrdili.

  Helena Dobrovoljc (november 2012)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.