×

Svojilni pridevnik imena Tesla je ...?
 • Vprašanje:

  Opažamo, da se v povezavi z imenom izdelovalca avtomobilov Tesla Motors pojavlja pridevnik Teslin (npr. Teslin model X). Ker Slovenski pravopis kot pravilno obliko pridevnika, izpeljanega iz priimka Tesla, navaja le obliko Teslov, nas zanima, ali gre za odmik od norme ali pa se morda uveljavlja razlikovanje med Teslov (izpeljano iz priimka izumitelja) in Teslin (izpeljano iz imena podjetja po analogiji z npr. Barillini špageti, Pradina torbica)?


  Odgovor:

  Odgovor na vprašanje ste ponudili že sami: pri priimkih, ki se končajo na -a in jih uvrščamo v t. i. drugo moško sklanjatev, uporabljamo v oblikoslovju resda obe paradigmi (moško Tesla Tesla Teslu … in žensko Tesla Tesle Tesli …), pri tvrobi svojilnih pridevnikov pa le moško obrazilo, torej Teslov, o čemer smo v svetovalnici že pisali ob Sterijevem gledališču.

  Problem, ki ga imamo zaradi interference s hrvaščino ali srbščino, je opazen pri vseh osebah z južnoslovanskega področja, npr. tudi Alipaševo (bos. Alipašino) polje (= predmestje Sarajeva), Krleževa (hr. Krležina) drama ipd.

  Že sami pa omenjate probleme, ki jih povzroči večdenotativnost lastnih imen, če ta postanejo blagovne znamke ali podjetja (Barilla, Prada, Honda). Danes skorajda nihče ne ve, da je podjetje Honda poimenovano po ustanovitelju Soičiru Hondi. Torej bi rekli Hondovo podjetje in Hondova nagrada (= Japonska Nobelova nagrada, poimenovana po S. Hondi) in Hondina proizvodnja. Raba brezizjemno potrjuje rabo podjetja Honda v ženski obliki:

  • V četrtletju je japonska Honda prodajo vozil povečala za skoraj petino in ustvarila 2,4 milijarde evrov dobička.

  Pri Tesli prav tako govorimo o večdenotativnosti. Če se nanaša pridevnik na osebo (Teslov transformator), uporabimo osebi ustrezno moško pridevniško obrazilo, če se nanaša na podjetje, se je zelo uveljavilo žensko obrazilo (Teslin dvosedežnik):

  • Teslov transformator visokofrekvenčnih tokov omogoča napetostne preboje zraka. Nikola Tesla ga je izdelal, da bi z njim raziskal možnosti brezžičnega prenosa energije, odkril in postavil pa je temelje delovanja današnjega radia.
  • Podjetje Tesla Motors iz Kalifornije je namreč marca letos pognalo proizvodnjo tega futurističnega športnika, prihodnje leto pa naj bi jih po napovedih 250 zapeljalo tudi na evropske ceste. Največja hitrost, ki jo doseže Teslin dvosedežnik, presega 200 kilometrov na uro, do polovice te vrednosti pospeši v manj kot štirih sekundah, z enim polnjenjem baterij pa lahko prevozi okoli 350 kilometrov.

  Helena Dobrovoljc (julij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.