×

Sklanjanje dvojnega imena »Neo Noel«
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako se sklanja dvojmo moško ime Neo Noel? Nea Noela ali Neo Noela?


  Odgovor:

  Čeprav se je v preteklosti pogosto sklanjalo dvojna imena le v zadnji sestavini (npr. Jean-Paul Sartre rod.: Jean-Paula Sartra), danes sklanjamo vse sestavine tudi pri dvojnih imenih oz. imenih, povezanih z vezajem (Hans-Dietrich Genscher rod.: Hansa-Dietricha Genscherja).

  Še toliko bolj to velja za imena, ki so nepovezana z ločilom, in sicer ne glede na to, ali gre za žensko ali moškega. Ime, po katerem sprašujete, tako sklanjamo Neo Noel, Nea Noela. Dvodelno žensko ime, npr. Neja Nika, sklanjamo Neje Nike.

  Drugače je pri priimkih, kjer pri moških sklanjamo vse dele priimka (Neo Noel Novak Debevc, Nea Noela Novaka Debevca), pri ženskah pa priimkov ne sklanjamo (Neja Nika Novak Debevc, Neje Nike Novak Debevc), izjemo predstavljajo priimki na -a (Ivana Kobilca, Ivane Kobilce/Kobilca), kjer je v normi dvojnica.

  Urška Vranjek Ošlak (julij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.