×

V kakšnem razmerju sta besedi »klient« in »stranka«?
  • Vprašanje:

    Opravljam hipnozo in hipno terapijo kot certificiran hipnoterapevt OHTC. Sem pred dilemo kako nasloviti osebo, ki pride k meni na terapijo ali klient ali stranka. Paciente obravnava zgolj zdravnik medicine.


    Odgovor:

    Besedi klient in stranka sta delni sopomenki, saj obe pomenita tudi 'oseba v odnosu do osebe, organizacije, organa, ki ji opravlja določene storitve'. Medtem ko je ta pomen pri besedi stranka star že vsaj sto let, pa je v besedi klient po angleškem zgledu posplošen šele pred kratkim. V času, katerega jezik opisuje Slovar slovenskega knjižnega jezika, je namreč klient označeval le tri vrste strank, odvetnikovo stranko, stalno stranko in prostitutkino stranko. Katero poimenovanje boste uporabili za uporabnika hipnoterapije (to je ena beseda in se piše skupaj), je stvar Vaše presoje. Pri odločitvi Vam bo morda pomagala tudi načelna usmeritev, ali bi na tem mestu raje videli domačo besedo ali tujko, ki je k nam prek nemščine prišla iz latinščine, danes pa nanjo vpliva še angleški pomen.

    Marko Snoj (julij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.