×

»Pot na Zali rovt«: kje pisati veliko ali malo začetnico
 • Vprašanje:

  Preselili smo se na naslov z večbesednim imenom in me zanima pravilen zapis: Pot na Zali Rovt ali Pot na Zali rovt?


  Odgovor:

  Ime Pot na Zali rovt je nenaselbinsko (= nekrajevno) ime, tako v celoti, saj z njim označimo ime ulice/poti, kot tudi v zadnji sestavini, saj Zali rovt označuje stanovanjsko sosesko.

  Za nenaselbinska imena velja, da pišemo vse sestavine z malo začetnico, razen prve sestavine in lastnih imen v imenski zvezi. Ker je Zali rovt ime stanovanjskega naselja, torej nekrajevno ime, pišemo z veliko začetnico le prvo sestavino, druge pa ne, ker ni lastno ime.

  Vaše vprašanje je verjetno nastalo zaradi vrzeli v pravopisnih pravilih, kjer stanovanjske soseske niso omenjene niti niso kategorizirane kot zemljepisna imena. Vendar pa je Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade RS že pred leti med kategorije zemljepisnih imen vključila tudi slednje.

  Druga upravičena dilema, ki jo poraja vase vprašanje, je, ali je rovt treba pojmovati kot občno ali lastno ime. Rovt je namreč v slovenščini, predvsem v gorenjščini, opisan v pomenu 's travo poraslo nekdaj izkrčeno zemljišče v hribovitem, gorskem svetu'. Zato zapis soseske Zali rovt, če pa bi se ta soseska razširila in bi postala mestni del oz. kraj, potem bi pisali z veliko začetnico vse sestavine (Zali Rovt).

  Helena Dobrovoljc (julij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.