×

Ali lahko uporabim besedo »dorisati«?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako bi z eno besedo rekel, da sem risbo dopolnil, ker dorisati izgleda ni slovenska beseda oz. je ni v SSKJ.


  Odgovor:

  Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) je nastajal med leti 1945 in 1991, izhajal pa v letih 1970—1991, zato ne more biti več merilo za obstoj besede v sodobni slovenščini. Decembra letos bo izšel Slovar novejšega besedja slovenskega jezika, v katerem bo zajeta večina besed, ki so se v rabi pojavile v obdobju po izidu SSKJ. Tudi če glagola dorisati ne bo v tem slovarju, pa bo ta zagotovo vključen v prenovljeni SSKJ, ki ga pripravlja Leksikološka sekcija na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

  Dovršni glagol dorisati je tvorjen je iz predponskega do.., ki izraža 'dodajanje' in glagola risati ter pomeni 'nekaj dodati risbi' ali, kot ste omenili, dopolniti. V rabi je že precej uveljavljen, kar potrjujeta oba naša besedilna korpusa Nova beseda in Gigafida, še pomembneje pa je, da tvori tudi glagolske oblike (velelniki, deležniki ...):

  · ... slikovni izrez razpostavite, po želji dorišite, kar mu manjka …

  · ... vpiši manjkajoča lika in doriši razmerja …

  · Na reprodukciji Mone Lise je obrazu dorisal brke ...

  · Kandidat za poslanca s kozjo bradico in očarljivim nasmehom iz desničarskih vrst je imel dorisane roge in rep

  Helena Dobrovoljc (november 2012)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.