×

Kako pravilno napisati razred? • Vprašanje:

  Že nekaj časa sem v dilemi, kako pravilno zapisati razred. Naj bi bila črka za vrstilnim števnikom velika ali majhna? Torej 2. A ali 2. a? Naslednja dilema je, ali je med piko in črko presledek? Torej 2.a ali 2. a?

  Odgovor:

  Pri zapisovanju črk ob številkah se odločamo tako za zapis z malimi kot z velikimi črkami, pogosteje pa je uporabljena mala črka. Glede stičnosti je odgovor v svetovalnici že nekaj časa nazaj prispeval Peter Weiss, in sicer je napisal takole:


  Kljub drugačnemu nasvetu v Slovenskem pravopisu 2001 (ki priporoča 1. b-razred, z ustreznim presledkom za vrstilnim števnikom, vendar z vezajem) je imena več paralelk na kaki šoli najbolje pisati na način 1. b razred, torej s presledkom za vrstilnim števnikom in brez vezaja. Ne gre namreč za b-razrede, ki bi se šteli od prvega naprej, ampak za prve razrede, ki dobijo razlikovalni dodatek a, b itd. Na marsikateri srednji šoli se število paralelk po prvem razredu skrči, tako da 1. i razred še imajo, naslednje leto pa sežejo le še do 2. h. Tako naj bi se pisali tudi ustrezno označeni členi zakonov ipd.: 90. a člen zakona o lokalni samoupravi (čeprav v Uradnem listu take primere pišejo stično za vrstilnim števnikom, vendar pa tudi brez vezaja za razlikovalno črko, torej 90.a člen).


  Glede uporabe malih oz. velikih črk si v svetovalnici lahko preberete več tudi v odgovoru Pisanje črk ob števkah.

  Helena Dobrovoljc (oktober 2016)