×

Kako pisati »evropski teden športa«? • Vprašanje:

  Zanima me, kako pisati evropski teden ozaveščanja o ... ali Evropski teden športa. Je evropski z malo ali veliko začetnico?

  Odgovor:

  V slovenščini pišemo posebne datume (praznik dela, materinski dan, dan državnosti) z malo začetnico. Tako se odločajo pravopisci že več generacij, saj je mnogo praznikov v slovenščini poimenovanih opisno in ne s posebnim imenom kot npr. božič, zato je odločitev še toliko bolj smiselna. Enako velja za daljša časovna obdobja (velikonočni prazniki, krompirjeve počitnice).

  Ko pa govorimo o novodobnih “praznikih”, ki so pravzaprav globalni projekti, iniciative, kampanje …, smo zato nekoliko v zadregi. Ne gre več le za opise časovno zamejenih dogodkov, temveč za dejavnosti, ki jih usmerjajo različne organizacije prek medijev, imajo posebna imena, vsakokrat drugačna, in pogosto tudi logotipe. Zato jih mediji pogosteje pišejo z veliko začetnico. Vendar se poimenovanje evropski teden mobilnosti jezikovno ne razlikuje od evropskega dneva jezikov, ta pa ne od dneva državnosti. Zato bi sama pisala tudi evropski teden športa z malo začetnico. Če bi se ta teden imenoval Euspo, bi ga pisali z veliko začetnico.

  Helena Dobrovoljc (oktober 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.