Vejica pred veznikom »in« v Prešernovi pesmi »Kam?«
-
Vprašanje:
Prosim vas za jezikoslovno svetovanje. V Prešernovih poezijah sem zasledil nejasnost. Problem vidim v zapisu tega verza: Samo to vem, da pred obličje nje ne smem in ni mesta vrh zemlje, kjer bi pozabil to gorje.
Moje videnje tega verza je, da gre za podredje. V podredju vejica loči odvisnik od glavnega stavka in odvisnike različnih stopenj med seboj. V verzu sta odvisna stavka ločena z IN, pred njim pa ni vejice. Zakaj?Odgovor:
Že površen pregled po spletu in pisnih virih kaže, da je v nekaterih izdajah Prešernove pesmi Kam? pred veznikom in, ki povezuje dva odvisna stavka, zapisana vejica, v drugih pa ne, npr.:
KAM? (Preseren.net; lit.ijs.si)
Ko brez miru okrog divjam,
prijatlji prašajo me,Prašájte raj' oblak nebá,
prašájte raji val morjá,kadar mogočni gospodar
drvi jih semtertje vihar.Oblak ne ve, in val ne kam, --
kam nese me obup, ne znam.Samo to znam, samo to vem,
de pred obličje nje ne smem,in de ni mesta vrh zemljé,
kjer bi pozabil to gorje!
Ko brez miru okrog divjam,
prijatl'i prašajo me, kam?Prašájte raj' oblak nebá,
prašájte raji val morjá,kadàr mogočni gospodar
drvi jih semtertje, vihar.Oblak ne ve, in val ne kam,
kam nese me obup, ne znam.Samo to znam, samo to vem,
da pred obličje nje ne smemin da ni mesta vrh zemljé,
kjer bi pozabil to gorje!.
Tretja različica pa je v Prešernovem rokopisu:
(France Prešeren, Poezije, str. 13)
V nekaterih različicah je pri drugem odvisniku značilni veznik da izpuščen, tak zgled navajate tudi vi.
Ne glede na to, ali je veznik v drugem odvisniku izpuščen ali ne, vejica ni potrebna, saj veznik in povezuje dva enakovredna odvisna stavka:... samo to vem, de pred obličje nje ne smem in de ni mesta vrh zemljé, kjer bi pozabil to gorje!
Helena Dobrovoljc (november 2016)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.