×

Sklanjanje imena s številko: »Outfit7« • Vprašanje:

  Zanima me, kako sklanjati imena podjetij, v katerih je številka del imena in se piše stično, denimo Outfit7, Ekipa2 ?

  Odgovor:

  V gradivu je veliko imen, zapisanih s stično številko. Pri nekaterih je tak zapis upravičen (Outfit7, Žurnal24), saj so imena tako uradno registirana, pri drugih pa je izostanek presledka posledica napačnega zapisa, prepisa ...

  Pri pogosto rabljenih tovrstnih imenih, ki nastanejo po sklopitvi lastnega imena in številke, opazimo, da se kljub zapisu skupaj tudi prvi del lastnega imena (navadno je tudi samo lastno ime) sčasoma začne sklanjati. Uporabniki morda dojemajo številko kot desni prilastek, ki je zapisan skupaj z jedrom besedne zveze zgolj zaradi tehničnih razlogov.

  Imena, ki so v skupaj pisani obliki že »rojena«, morda tudi registrirana, npr. časnik Žurnal24, ime avtomobilskega modela Mazda6, različna uporabniška imena s klepetalnic in forumov (gl. primere spodaj) ipd., sklanjamo, npr.:

  • Žurnal24: Pred prvim aprilom, dnevom šaljivcev, so me v Žurnalu24 naprosili, da malo pokomentiram prvoaprilske šale.
  • Mazda6: Po prodorni Mazdi6 so Japonci z manjšo Mazdo3 in športnim modelom RX8 z rotacijskim motorjem izvrstno in prepričljivo zaokrožili ponudbo.
  • Janez6b, Platoon23: Upam da ne bom doživel družbe, kjer bo sklepanje in fantazija kakšnega Platona23 in Janeza6b dovolj, da se človeka linča oziroma obsodi. Jaz sem iz strani Platona23 že obtožen vsega hudega na zemlji.
  • Outfit7: V teh dneh, tako neuradni viri, naj bi Kitajci, ki so se ogreli za govorečega mačka Toma, oddali zavezujočo ponudbo za nakup Outfita7.

  Sklonljivost prve sestavine v sklopih imena in številke je posledica vpliva podobnih besednih zvez. Mogoče jo je opaziti tudi pri samostalniških tvorjenkah tipa FidaPLUS, npr. Frazema iz tedna v teden v SSKJ ni, medtem ko se v FidiPLUS pojavi kar 766-krat, od tedna do tedna pa samo 11-krat. Število tako zapisanih imen – tem so podobna npr. imena, zapisana z veliko začetnico sredi besede – je naraslo z elektronsko komunikacijo, ki pogosto sili k zapisu skupaj.

  Naj še omenimo, da zapis skupaj (npr. v primerih Athlon6, Forum21, Windows98, Oder57) pri imenih, ki so uradno zapisana s presledkom pred številko, pojmujemo kot napako. Ustreznejši zapis, ki ga je mogoče preveriti tudi na spletnih straneh tako poimenovanih podjetij, izdelkov, znamk, združenj ipd., je s presledkom med imenom in številko: Athlon 64; Forum 21; Windows 98; Oder 57.

  Uporabnik mora torej poznati prvotni zapis, da se odloči za zapis skupaj/narazen in sklanjanje prve sestavine.

  Helena Dobrovoljc, Nina Ledinek, Tina Lengar Verovnik (december 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.