×

Dodajanje novih besed v SSKJ
 • Vprašanje:

  Na vas se obračamo s prošnjo za posredovanje informacije o postopku vključitve novih besed v SSKJ.

  V sodelovanju z zavarovalnico Vzajemna smo od avgusta do decembra 2012 razvijali akcijo z naslovom >Pokaži jezik<, kjer so mladi na spletni platformi zapisovali besede, ki so del njihovega vsakdanjega besednjaka. Zanima nas, kakšni so postopki za umestitev najpogosteje uporabljenih besed v SSKJ?


  Odgovor:

  SSKJ, ki je izhajal med leti 1971 in 1991, doslej še ni bil posodobljen. Predvčerajšnjim je izšel Slovar novejšega besedja slovenskega jezika, ki bo v tednu dni dostopen tudi v knjigarnah. Ta vsebuje besede, ki so se uveljavile v zadnjih dveh desetletjih, konec naslednjega leta pa bo izšla druga izdaja SSKJ, ki bo vsebovala večino besed iz prve izdaje in pravkar izšlih dopolnil, poleg tega pa še kakšno.

  Temeljni pogoj za uvrstitev besede v SSKJ je njena uveljavljenost in relativna pogostnost v slovenskem pisanem (standardnem, knjižnem) jeziku. Pojavljati se mora v splošnih ali vsaj strokovnih besedilih in ne sme biti omejena zgolj na narečje, pogovorni jezik ali sleng. Nove besede prihajajo prek pisanih besedil v besedilne korpuse, od tod pa – če ustrezajo navedenim kriterijem – v slovar.

  V upanju, da vam pojasnilo zadošča, vas lepo pozdravljam in želim še mnogo veselja ob portalu Pokaži jezik.

  Marko Snoj (januar 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.