×

Izvor imena »Mengore«
 • Vprašanje:

  Gora Mengore pri Tolminu me že nekaj časa muči s svojim imenom. Spraševal sem po Turističnih agencijah tam okoli in sem dobil razlago za izvor tega imena v besedni zvezi 'med goram', kar pa me ni prepričalo. In spomnil sem se na Menino planino, iz katere bi lahko dobil kakšen namig (npr. Menina gora). Poklical sem agencijo v Celju in prejel odgovor, da se je planina prvotno imenovala Menišna gora, ker so na njej menihi benedektinci zgradili cerkev, z opustitvijo š-ja, je nastala Menina. Zelo razumljivo in logično.Torej Mengore nimajo nič z Menino (za kar sem sklepal, da bi bilo lahko tudi lastno ime.) Kaj vi menite o imenu Mengore?


  Odgovor:

  Menina planina nikakor ni mogla nastati iz **Menišna, saj š pred n v nobenem slovenskem narečju ne odpade: imamo mišnico, hišnico, č(r)ešnjo itd. Domnevanje odpada š v tem primeru bi bilo v etimologiji sprejemljivo približno tako, kot v matematiki ali domači ekonomiji to, da sem imel včeraj v denarnici 100 evrov, čez noč pa je ena ničla brez razloga odpadla.

  O Menini planini si lahko preberete v mojem Etimološkem slovarju slovenskih zemljepisnih imen. No, pa dovolj o tem. Vas zanima Mengore. Težavno ime, saj zanj vsaj meni niso znani srednjeveški zapisi, ki bi bili pri razlagi odločujoči. Na Jožefinskem zemljevidu iz druge polovice 18. stoletja je gora označena z imenom Menkara. Ta zapis zelo verjetno kaže na to, da v imenu sploh ni prvine gora. Kaj je izvor tega imena, na osnovi tako skopih podatkov ne upam niti ugibati. Če dobim ustrezne narečne podatke in če se mi utrne kaka koristna misel, Vas obvestim.

  Marko Snoj (januar 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.