×

Izvor priimka »Vadnjal«  • Vprašanje:

    Zanima me, kdaj se je prvic pojavil priimek Vadnjal in kaksen je pomen priimka. Nekje sem zasledila, da je prvi zapis iz 17. stoletje v Petelinjem pri Pivki.


    Odgovor:

    Priimek Vadnjal je 1. 1. 2016 v RS nosilo 154 oseb, od tega 64 v primorsko-notranjski, 51 v osrednjeslovenski in 26 v obalno-kraški statistični regiji, njegove različice Vadnov, Vadnal, Vadnu in Vadnau pa ustrezno 55, 25, 11 oz. 10 oseb. V tesnem sorodstvu z njim je priimek Zavadlav (89 oseb, od tega 52 v goriški statistični regiji) z različico Zavadlal (45 oseb). Našteti priimki so deležniki na -l iz arhaičnih glagolov vadljáti oz. zavadljáti s pomeni 'žrebati, kockati, staviti' oz. 'izgubiti stavo, zakockati'. Oblika Vadnjal je očitno nastala z disimilacijo iz *Vadljal. Priimka Vadnjal in Zavadlav sta torej nastala kot vzdevka za človeka, ki je rad kockal oz. je vse zakockal.

    Silvo Torkar (februar 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.