×

Sklanjanje imen športnih klubov • Vprašanje:

  Zanima me, kako se sklanjajo imena športnih klubov, ekip, npr. Calcit Volleyball, LTH Castings, Helios Suns, Sixt Primorska itd.

  Odgovor:

  Kar žalosten pogled na aktualno slovensko jezikovno resničnost bi bil, če bi nas predstavljala le imena športnih klubov, ki jih navajate. Tako se npr. primorski košarkarski klub, ki je leta 2016 nastal z združitvijo Kos Koper in KK Lastovka, zdaj zaradi sponzorskih razlogov imenuje Sixt Primorska. Domžalski Helios je s prihodom avstrijskih lastnikov dobil dodatek Suns. Sicer se zavedamo, da se zaradi finančnih razlogov pokroviteljstvo nad športnimi klubi seli v roke uspešnih ali tujih podjetij, kljub temu pa zahteve sponzorjev pri spreminjanju imen pogosto segajo predaleč. Tako sestavljena imena povzročajo več težav, saj ob njihovi skladenjski rabi težko predvidimo, katera sestavina je sklonljiva in katera ne, jezikovna raba v časopisju pa kaže na vse mogoče različice.

  Kako sklanjamo taka imena?
  Slovenski pravopis 2001 v členu 846 pravi, da se (1) vse sestavine sklanjajo, če so ujemalne, tj. če se slovnično ujemajo, navaja pa zgled Smelt Olimpija – Smelta Olimpije … Po tem zgledu bi pregibali tudi:

  • Sixt Primorskaekipa Sixta Primorske, npr. Najboljši igralec Sixta Primorske, ki jo vodi selektor reprezentance do 20 let Aleksander Sekulić, je 24-letni gruzijski košarkar Duda Sanadze.
  • Calcit VolleyballCalcita Volleyballa, npr. Odbojkarice Calcita Volleyballa so presenetljivo na pragu naslova državnih prvakinj.

  (2) Če je na prvem mestu kratica, dojemamo to sestavino kot nesklonljivi pridevnik, neujemalnost je očitna, zato prve sestavine ne sklanjamo:

  • LTH CastingsLTH Castingsa, npr. Članska ekipa LTH Castingsa je v soboto v Laškem zabeležila 13. zaporedni ligaški poraz
   Tako še:
   Košarkarji TCG Mercatorja so v 2. krogu lige Telemach premagali Šenčur CP Kranj s 68 : 55

  (3) Če občutimo drugo sestavino kot nejedrno in tudi neujemalno, je ne sklanjamo:

  • Helios SunsHeliosa Suns, npr. Zmagovalec tretje tekme se bo v polfinalu pomeril s Heliosom Suns

  (4) Pri nekaterih imenih (Helios Suns) je mogoče tudi ničto sklanjanje obeh sestavin -- po vzoru npr. Phoenix Suns, Washington Wizards.

  Gradivo v besedilnem korpusu Gigafida kaže tudi na možnosti variantnega sklanjanja:

  • Nekateri govorci ime Calcit Volleyball vsaj uvrščajo v skupino (3) (druga sestavina je nejedrna in neujemalna): odbojkarice Calcita Voleyball.

  V Gigafidi se alternativno pojavljajo sklanjani tudi v drugi sestavini, in to množinsko, kadar ne govorimo o klubu, temveč o pripadnikih: Washington Wizardsi so bili s 125:103 boljši od New Orleans Hornetsov.

  Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik (februar 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.