×

Kako pisati imena priznanj, nagrad, prireditev? • Vprašanje:

  S kakšno začetnico, veliko ali malo, zapišemo naslednja poimenovanja: tekmovanje Dnevi Angele Boškin; priznanja zbornice ali zveze: priznanje za življenjsko delo Angele Boškin, zlati znak, naziv častnega člana?


  Odgovor:

  Gradivo kaže, da sprašujete po imenih in poimenovanjih, ki so v rabi že ustaljena, res pa raba pri nekaterih niha pri izbiri velike in male začetnice.

  1. Ime Dnevi Angele Boškin je stvarno lastno ime letne prireditve, ki ga pišemo z veliko začetnico, tudi če se pred njim (kakor je v gradivu pogosto) pojavlja vrstilni števnik, npr. 9. Dnevi Angele Boškin.

  2. Tekmovanje, o katerem sprašujete, se očitno ne odvija v okviru te prireditve, temveč gre za tekmovanje za priznanje Angele Boškin. Ker gre za občnoimensko zvezo (vrsta, ne ime prireditve), se prva beseda piše z malo, prav tako se z malo piše ime nagrade (priznanje Angele Boškin).

  3. Poimenovanja nagrad, priznanj, odlikovanj in častnih nazivov tudi sicer pišemo z malo začetnico, izjema so le tiste zveze, ki se začenjajo s pridevnikom, izpeljanim iz lastnega imena (npr. Bloudkova plaketa). Vsi vaši zgledi se torej pišejo z malo: priznanje Angele Boškin za življenjsko delo (ime je smiselno umestiti takoj za vrstno poimenovanje, saj očitno obstaja tudi samo priznanje Angele Boškin, imenu pa lahko sledi še kakšna druga kategorija, npr. za posebne dosežke), zlati znak in častni član oziroma naziv častnega člana.

  Tina Lengar Verovnik (februar 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.