×

Kako se sklanja besedna zveza »Planet TV«? • Vprašanje:

  Kako se sklanja besedna zveza Planet TV?
  na Planet TV ali na Planetu TV ali na Planet TV-ju


  Odgovor:

  Poimenovanja tipa Planet TV so sestavljena iz samostalniškega jedra (TV oziroma televizija) in levega nesklonljivega prilastka. Kot pove že njegovo ime, take prvine ne sklanjamo.
  Kratico, ki je v jedru, lahko sklanjamo bodisi po (1) prvi moški sklanjatvi (na Planet TV-ju) ali po (2) tretji moški (na Planet TV; Planet TV se je odločil) oziroma tretji ženski sklanjatvi (na Planet TV; Planet TV se je odločila). Gradivo kaže, da je v rabi izrazito uveljavljena druga možnost.

  Pogovorno se lahko pri tovrstnih imenih prva sestavina imena tudi osamosvoji. V takem primeru se začne uporabljati samostalniško in se zato tudi sklanja: zabavne vsebine na Planetu; podobno velja za POP TV/Pop TV: prispevek na Popu, vendar to na pregibanje celotne zveze ne vpliva.

  Tina Lengar Verovnik (februar 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.