×

Izvor in raba besede »čaga« • Vprašanje:

  Beseda čaga se na Štajerskem uporablja za izraz zabava, žur itd.
  Zanima me, kdaj se je ta izraz začel uporabljati predvsem v Mariboru, sedaj skoraj povsod na Štajerskem. (Leto začetka uporabe tega izraza in od kod izvira?)
  Do leta 1978 ne pomnim, da bi ta izraz uporabljali v Mariboru ali okolici, saj sem rojena tam, se šolala in tudi živela sem tam.


  Odgovor:

  Čaga je značilna štajerska beseda, ki je preostali Sloveniji (z izjemo Pomurja) praktično neznana, pomeni pa, kot veste, enako kot v Ljubljani žur, žurka ali na Primorskem fešta. Žur se včasih reče tudi v Mariboru, vendar je tak govor afektiran, poljubljančen, fin, med pristnimi Mariborčani velja za motečega, nezaželjenega. Beseda čaga je med Štajerci zelo prisotna tudi v Ljubljani.

  O besedi čaga lahko z gotovostjo povemo le to, da mora biti prevzeta iz hrvaščine, kjer se je uporabljala v slengu neke generacije, a je do danes že precej pozabljena. Naprej lahko besedi v istem pomenu sledimo do bosanskega jezika. Zaradi tega se zdi mogoče, da je prevzeta iz turščine, kjer najdemo podobno zveneč glagol, ki pomeni 'plesati, skakati', vendar tega ne moremo zanesljivo trditi.

  Simona Klemenčič (marec 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.