×

Večbesedni vezniki: definicija in kje jih najti • Vprašanje:

  Kaj so večbesedni vezniki, kako jih prepoznam in kateri so (primeri)?


  Odgovor:

  Do večbesednih veznikov, tj. veznikov, ki so pogosto povezani s členki, lahko pridete na portalu Fran s pomočjo naprednega iskanja. Kako? Kliknete na »Napredno iskanje« na zgornji desni strani zaslona. Izberite:

  • v levem meniju t. i. »Splošne slovarje«, med njimi najbolje kar pravopisnega (tj. »Pravopis«);
  • v desnem meniju pa v razdelek »Oznaka, krajšava, kvalifikator« zapišite »vez. zv.«, če želite zgolj veznike, ki so večbesedni, če pa želite dobiti izbor vseh veznikov v pravopisnem slovarju, tudi dvodelnih (ali – ali), potem zapišite le »vez.«.

  Dobljene rezultate lahko shranite/natisnete v datoteko, naredite izbor ipd. (desno).

  O večbesednih veznikih in položajih, ko se znajdeta skupaj priredni in podredni veznik, si lahko preberete več tudi v pravilih Slovenskega pravopisa 2001, in sicer v členu 327 in dalje.

  V strokovni literaturi je mogoče najti veliko napisanega o večbesednih veznikih, v zadnjem času je o tem vprašanju pisala Marta Kocjan Barle v članku »Večbesedni enodelni vezniki v pravopisu in rabi«, ki je izšel v monografiji Pravopisna razpotja. Ta se nahaja tudi v sistemu Google Books.

  Helena Dobrovoljc (marec 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.