×

Izvor gorenjskega izraza »pokravčana potica«
  • Vprašanje:

    Na vas se obračam z vprašanjem, na katerega nisem našel odgovora niti v lokalnem okolju niti v literaturi. Kjer živim (Zgornja Gorenjska – okolica Žirovnice, tudi v Bohinju), rečemo potici z veliko orehovega nadeva »pokravčana potica«. Izvedel sem, da pokravčana zato, ker se orehovim jedrcem reče kravice. In to ne celim, ampak samo polovičkam. Zanima me, od kod ta izraz in kje se uporablja.


    Odgovor:

    Pomen »polovica orehovega jedrca« se je pri besedi kravica metaforično razvil iz osnovnega manjšalniškega »majhna krava«. Podobno so v drugih narečjih v pomenu »orehovo jedrce« znane metaforičnu uporabljene besede petelinček, kokot, puta. Po mojem mnenju so ti pomeni nastali v pogovoru z otroki (Glej, Mihec, tu notri je kravica/petelinček ). Kje vse se za poimenovanje polovice orehovega jedrca uporablja kravica, iz naših kartotek ni razvidno.

    Marko Snoj (april 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.