×

Vejica pred »ali«
 • Vprašanje:

  Koliko vejic mora biti v spodnji povedi?
  Turisti gredo lahko plavat ali se vozit s kočijo okrog jezera ali si ogledajo grad.


  Odgovor:

  Aktualna pravopisna pravila v členu 320 določajo:

  Pred naštevalnim ali, ne oz. niti se vejica lahko piše: Kdo lase ti razčesava, ali mati, ali sestra, ali vila iz goščav?Nisem ji rekel ne zvečer, ne drugi dan, ne ob slovesu.Niti mati, niti sestra, niti vila iz goščav (mi ne razčesava las). – Ne kral nisem, ne ubijal, ne prešuštvoval, čista je moja vest.
  (Povsod več kot po dva veznika.)

  Dikcija pravila je jasna: vejica je mogoča, ni pa nujna. Raba v korpusu Gigafida kaže, da je velika večina pišočih v takih primerih ne zapisuje, npr.:

  Obrok naj vsebuje krompir ali testenine ali riž ali sir ali jajca ali meso ali ribe.

  Lahko si omislite štiri različne vonjave, ki bodo premagale ali raztresenost ali utrujenost ali stres ali slabost med vožnjo.

  Pravzaprav je bilo kar težko najti primer, v katerem je pisec vejico pred naštevalnim ali zapisoval, npr.:

  Zevs je iskal in iskal, vsakokrat, ko je obiskal zemljo. A vse ženske, kar jih je videl, so bile ali previsoke, ali prenizke, ali predebele, ali presuhe, ali preveč zgovorne, ali preveč molčeče.

  Tina Lengar Verovnik (junij 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.