×

Kadrovik in kadrovica?
 • Vprašanje:


  Zanima me, kako pišemo žensko obliko besede kadrovik.
  Včasih so bile to kadrovnice. Kako jih pa danes poimenujemo?


  Odgovor:

  Kot ste verjetno že sami ugotovili, SSKJ za poimenovanje 'uslužbenca, ki skrbi za pridobivanje, razvrščanje delavcev, uslužbencev,' ponuja izraz kadrovik, SP 2001 pa sicer vključuje tudi kadrovnika, vendar kot prednostno izbiro navaja kadrovika.
  Standardna klasifikacija poklicev 2008 (SKP-08) ne navaja niti enega niti drugega, na spletiščih, ki se ukvarjajo s ponujanjem in iskanjem zaposlitev, pa je razširjena raba kadrovika in kadrovice, npr.

  • Česa kadrovik v vaših dokumentih ne želi videti? (MojeDelo.com);
  • Kako postati dober kadrovik? (Agado, agencija za kadre);
  • Nives je kadrovica, ki to delo opravlja sedaj že 7 let, vendar v sedanji službi šele 2. leto. (Zaposlitev.net);
  • Za našega naročnika, ki se ukvarja z gradnjo, vzdrževanjem in upravljanjem omrežne infrastrukture, iščemo zanesljivo in dinamično osebo za delovno mesto Kadrovika (m/ž), ki ima veselje in smisel za delo z ljudmi. (Moja zaposlitev.si).

  Na spletnih straneh Zavoda RS zaposlovanje v okviru Nacionalnega centra za informiranje in poklicno svetovanje (NCIPS) najdemo tudi naslednji opis:

  »Poklic kadrovika, uslužbenca, ki skrbi za pridobivanje in razvrščanje delavcev in nameščencev, se je razvil v 50-tih letih prejšnjega stoletja. Danes ga poznamo pod različnimi nazivi: kot menedžerja kadrovske enote družbe, kadrovskega menedžerja ali upravljavca človeških virov. Zaradi enostavne uporabe pri opisu poklica ostajamo kar pri nazivu kadrovik.«

  Čeprav ženske oblike posebej ne navaja nobeden od priročnikov, v rabi (kot kažeta pregled korpusov ter različnih spletnih strani in oglasov) živita obe poimenovanji, kadrovica in kadrovnica, slednje je pogostejše.

  Z besedotvornega vidika ni nič narobe niti z eno niti z drugo obliko, dejstvo pa je, da priročniki in raba na zaposlitvenih spletnih portalih dajejo prednost paru kadrovik in kadrovica. Sicer pa priporočam predvsem doslednost pri rabi v istem besedilu, torej kadrovik in kadrovica oz. kadrovnik in kadrovnica.

  Nataša Gliha Komac (junij 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.