×

Določna in nedoločna pridevniška oblika pridevnikov »domač« in »kupljen«
 • Vprašanje:

  Ali je prav domač pralni prašek ali domači pralni prašek? Kaj pa domač/kupljen jogurt ali domači /kupljeni jogurt?


  Odgovor:

  Oba pridevnika, tj. domač in kupljen, sta lahko rabljena kot kakovostna in vrstna, tj. v nedoločni in določni obliki; nastopata bodisi v predikativni/povedkovniški bodisi v prilastkovni rabi:

  • V šestdesetih letih je tretji svet postal domač in dostopen, ekonomsko rast pa so spremljala močna socialna gibanja.
  • Avto je bil kupljen in plačan.
  • Kupljeni zvezdnik je dal v sezoni kar dva gola.
  • Rad ima doma narejen ali kupljen jogurt.
  • Želim si jesti domači paradižnik.

  Kadar izražata vrstni pomen, kar pomeni, da sta v tesnejši pomenski odvisnosti od samostalnika, se nahajata v določni obliki. Npr. pridevnik domač je rabljen v določni obliki, kadar je neka predmetnost razlikovalno poimenovana z njim:

  • Vse življenje je opeval domači kraj. (in ne tujega)
  • Iz vode jo je rešil domači sin. (in ne sosedov)
  • Najbolje prodajajo naslednje vrste kruha: haloški kruh, domači kmečki kruh in makov kruh.

  Če gre pri zvezah samostalnikov prašek in jogurt ter dotičnih pridevnikov za vrsto, ju torej uporabljamo s pridevnikom v določni obliki: domači pralni prašek, domači jogurt, domači kruh. Po teh pridevnikih se vprašamo z vprašalnico »kateri?«. Po nedoločni obliki se vprašamo z vprašalnico »kakšen?«.

  V določni obliki se pridevnika pojavljata tudi, če gre za t. i. besedilno določnost; to pomeni, da besedilo zahteva določno obliko zaradi navezave na natančno določen prej omenjeni predmet, pojav ipd. (npr. Ali smo potrebovali prav ta računalniški program za vodenje finančnega poslovanja inštituta? Kako je mogoče, da sta minili že skoraj dve leti od uvedbe, ko kupljeni program šele postaja uporaben?).

  Helena Dobrovoljc, Aleksandra Bizjak Končar (maj 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.