×

Kako pisati »bralna značka«: z veliko ali malo začetnico?
 • Vprašanje:

  Kdaj pišemo bralna značka z malo začetnico in kdaj z veliko?


  Odgovor:

  Razlaga v SSKJ pojasnjuje, da stalna besedne zveza bralna značka označuje šolsko priznanje, ki ga pišemo z malo začetnico in ki »se podeljuje učencem osnovnih šol za organizirano izvenšolsko branje del slovenskih pesnikov in pisateljev«. (Danes bralno značko podeljujejo tudi za branje del tujih avtorjev.)

  Bralna značka se je razvila iz Prežihove bralne značke (kasneje tudi Bevkove in Cankarjeve), danes pa obstajajo tudi drugi podtipi bralne značke:
  predšolska bralna značka in bralna značka Peter Klepec, učenci in učenke, ki dobijo priznanje vsako leto šolanja v OŠ, pa so zlati bralci in zlate bralke:

  • Bralna značka osnovnošolce k branju spodbuja že 56 let. Da gre v korak s časom, je dokazala tudi slovesnost za zlate bralce v Cankarjevem domu.

  Vse našteto zapisujemo torej z malo začetnico.

  Zapis z veliko začetnico pa označuje projekt, npr. Telekom Slovenije že štirinajsto leto omogoča, da živi projekt »Zlata bralka, zlati bralec«.

  Z veliko pišejo pridevnik bralna tudi v imenu društva, tj. kot Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. Prvotno ime Zveza bralnih značk Slovenije je namreč v letu 2002 spremenilo ime v Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, kar je danes uradni naziv društva, vendar raba velike začetnice ni upravičena.

  Helena Dobrovoljc (julij 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.