×

Kaj pomeni »mrva« in kaj »seno«?
 • Vprašanje:

  Zanima me pomenska razlika med mrvo in senom.
  V SSKJ pri mrvi piše, da je "posušena trava ali seno", na drugem mestu pa "(posušena) trava prve košnje". Seno je pojasnjeno samo kot "(posušena) trava prve košnje".
  Po tej razlagi bi morala biti mrva nadpomenka, seno pa podpomenka. Ali pa celo sinonima. A ko sem vprašala kolege in kolegice z različnih koncev Slovenije, se je pokazalo, da Gorenjci in Dolenjci uporabljajo mrvo, Štajerci in Korošci pa seno. Drži? Na veterinarski fakulteti pravijo, da je mrva vsaka posušena trava, seno pa le trava prve košnje.
  Ker lektoriram besedilo kataloga krme za konje, bi rada natančno vedela. Če bi po nasvetu profesorja s fakultete uporabili samo mrvo, tega izraza morda ne bi razumeli na Štajerskem ali Koroškem. Kako naj se odločimo?
  Izraz mrva poznata tudi črnovrški in bovški narečni slovar.


  Odgovor:

  Glede na to, da lektorirate strokovno besedilo, je smiselno upoštevati rabo besed mrva in seno v stroki, torej uporabiti izraz mrva za posušeno travo katere koli košnje (oz. za posušeno travo kot krmo za živali sploh), izraz seno pa za (posušeno) travo prve košnje. Kakšna je raba omenjenih besed v različnih slovenskih narečjih, je z vidika oblikovanja strokovnega besedila nerelevantno.

  Nina Ledinek (julij 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.