×

Dve imeni istega planeta: Luna in Mesec
 • Vprašanje:

  Pred dnevi sem zasledila v filmu ime za planet Luna tudi ime Mesec. Predvidevam, da je tudi Mesec slovenski izraz za omenjeni planet. Ne poznam nobene druge stvari, ki bi imela dve oznaki. Luna ali Mesec je ime za planet, oziroma zemljin satelit, ki ima dva imena. Ali še obstaja kaj podobnega v slovenskem jeziku, da bi imela ena stvar, predmet, dve imeni, ki sta različnega spola?


  Odgovor:

  Vse besede, ki nastopajo v sopomenskih razmerjih, nimajo enakih slovničnih lastnosti. O tem se lahko prepričamo v slovarju slovenskih sinonimov, glede imen pa v pravopisnem slovarju, ki ga najdete na portalu Fran.

  Pri zemljepisnih imenih, med katerimi sta tudi Luna in Mesec, se po spolu razlikujejo naslednja imena, ki označujejo isto predmetnost, a so različno kvalificirana npr. v paru je ena beseda zastarela, druga ne; ena beseda je neuradno poimenovanja in podobno):
  m: Albion (izobražensko) – ž: Anglija
  ž: Baškírija – m: Baškortostan (= republika v Ruski federaciji)
  ž: Burma (do 1989) – m: Mjanmar (država)
  m: Cejlon – ž: Šrilanka (otok)

  ... in podobno.

  Vprašanje spola je sicer zanimivo, saj opažamo npr., da je večina slovenskih rek ženskega spola, večina planetov moškega (le Zemlja in Venera ne, Luna pa le včasih). Ta vprašanja še niso raziskana v dovoljšnji meri, da bi izpeljali uporabne zaključke.

  Helena Dobrovoljc (avgust 2017)


Log in to reply
 

Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.