×

Izbor mlade kmetice
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali naj pišem izbor Mlade kmetice 2013 z veliko začetnico ali tako: izbor mlade kmetice 2013. Vem, da če je to uradno ime prireditve, bi mogla zapisati z veliko, kot npr. Zlata lisica. Na spletu in v korpusu Fidaplus sem našla več različnih zapisov, zato se zdaj obračam na vas. Sama se sicer bolj nagibam k zapisu z malo začetnico ... Hvala za odgovor!


  Odgovor:

  Na vaše vprašanje ste deloma odgovorili že sami: imena prireditev (Ljubljanski maraton, Zlata lisica, Cvičkarija …) pišemo z veliko začetnico. Če bi se prireditev imenovala Izbor mlade kmetice 2013, bi prvo besedo zapisali z veliko začetnico.

  Če govorimo o zapisu naziva, kot so npr. miss športa, miss Slovenije, vinska kraljica, vitez pesniškega turnirja, kralj cvička, se odločamo za zapis z malo začetnico.

  Pravopisno ustrezen je torej zapis izbor mlade kmetice, npr. V juniju bo organiziran izbor mlade kmetice 2013.

  Helena Dobrovoljc (maj 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.