×

Pisanje začetnice pri nazivih in protokolarnih ogovorih
 • Vprašanje:

  Kdaj je primerno uporabiti malo/veliko začetnico pri nazivih?
  SP 2001 v 128. členu priporoča malo začetnico, ko gre za družabni položaj, pri 113. členu, ki govori o osebah z visoko funkcijo, pa z malo.
  Gospod predsednik ali Gospod Predsednik?


  Odgovor:

  Velika začetnica pri protokolarnih ogovorih ali vikanju je omejena na osebno naslavljanje (Vaša Ekscelenca) oz. naslavljanje v odsotnosti (Njegova Ekscelenca).
  Ker so protokolarni ogovori res omejeni na ožjo skupino uporabnikov, pravopis tovrstne izjeme le omenja – v skladu z napotki slovenskega in mednarodnega protokola. Po naših podatkih (oz. podatkih vodje protokola RS Ksenije Benedetti) se velika začetnica pogosteje uporablja, kadar visoke diplomatske predstavnike ali državnike naslavljamo v odsotnosti, ne uporabljamo pa je, če gre za predsednike vlade, države, parlamenta … Vsekakor bi za protokolarne nastopa veljalo naše podatke še preveriti pri predstavnikih protokola RS.

  oseba naslavljanje v odsotnosti osebno naslavljanje
  predsednik predsednik (ime države) gospod predsednik
  prva dama/soproga predsednika gospa (priimek) gospa (priimek)
  predsednik parlamenta Njegova Ekscelenca (ime in pri.) predsednik parlamenta gospod predsednik
  predsednik vlade Njegova Ekscelenca (ime in pri.) predsednik vlade gospod predsednik
  papež Njegova Svetost papež (ime) Vaša Svetost
  kardinal Njegova Eminenca kardinal (ime) Vaša Eminenca
  veleposlanik Njegova Ekscelenca (ime in pri.) veleposlanik gospod veleposlanik

  V potrditev povedanemu navajamo še govor predsednika Državnega zbora RS, dr. Milana Brgleza, na mednarodni konferenci »Politika nevtralnosti: mednarodno sodelovanje za mir, varnost in razvoj« v Ašgabadu, 12. december 2015.

  Spoštovani gospod predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov,
  spoštovani predsedniki, suvereni, cenjeni visoki zbor!

  Dvanajstega decembra 1995 je Turkmenistan v palači Organizacije združenih narodov uradno postal država s stalno politično nevtralnostjo. A vaša odločitev, ki jo je Generalna skupščina podprla soglasno, ne predstavlja le izjemno pomembne strateške zunanjepolitične odločitve za vašo državo. Ne, predstavlja mnogo več. Predstavlja tudi jasno sporočilo turkmenistanskega naroda, da si bo prizadeval za spodbujanje in vzdrževanje prijateljskih odnosov z drugimi državami v regiji in širše, ki bodo temeljili na konstruktivnem sodelovanju in medsebojnem zaupanju. Z vašo odločitvijo je Turkmenistan postal pomemben dejavnik stabilnosti tako v regionalnem kot globalnem pogledu.

  V imenu Republike Slovenije vam, spoštovani gospod predsednik, in turkmenistanskemu narodu čestitam in želim, da bi to svoje visoko politično poslanstvo, ki prav danes slavi jubilej dvajsetletnice, ohranjali in gojili naprej za dobrobit Turkmenistana, regije in celotne mednarodne skupnosti. [...]

  Vaša Ekscelenca, gospod predsednik,
  v imenu Republike Slovenije, njenih državljank in državljanov, se vam zahvaljujemo za vaše povabilo na ta slovesni dogodek in izkazano gostoljubje ter izrekam najboljše želje vam, vašim državljanom in vaši domovini, Turkmenistanu, ki ji želimo še nadaljnji razcvet.

  Helena Dobrovoljc (september 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.