×

Priprave za/na hiter in lažji porod?
 • Vprašanje:

  Zanima me kakšna je razlika med priprave NA hiter in lažji porod oz. priprave ZA hiter in lažji porod? V Franu sem našla obe varianti, me pa zanima, katera je v tem primeru pravilna in, če sta pravilni obe, kakšna je razlika med za/na? Hvala za odgovor.


  Odgovor:

  Glagol pripravljati se in glagolnik priprava se vežeta z različnimi predlogi (na, za, k/h), kar ste ugotovili že sami. Že SSKJ navaja dvojnice, npr. pripravljati se na/za izpit, ki se pojavljajo tudi v rabi. Tudi z zvezo hiter porod se glagol in izpeljani glagolnik vežeta na dva načina, precej pogosteje s predlogom na, na kar nas navaja pregled rabe po besedilnem korpusu Gigafida.

  Na osnovi slovarskega gradiva za SSKJ je nastal tudi pravopisni slovar (SP 2001), ki se bolj očitno izogiba zgledom s predlogom na, ki bi opozarjali na več možnosti vezave, saj že evidentirano dvojnico iz SSKJ (priprava na/za izpit) opusti:

  pripravljati
  koga/kaj za koga/kaj – pripravljati letalo za let; pripravljati tekmovalce za tekmo; pripravljati večerjo
  pripravljati koga/kaj na kaj  – pripravljati sorodnike na slabo novico
  pripravljati komu/čemu kaj – pripravljati družini večerjo
  poud. pripravljati koga/kaj ob kaj – pripravljati politika ob dobro ime |jemati mu ugled|

  priprávljati se 
  pripravljati se k/h čemu – pripravljati se k pisanju
  brezos. Pripravljalo se je k dežju
  pripravljati se za kaj – pripravljati se za izpit

  Razlog za to je morda prepričanje, da se predlog na ob glagolu pripravljati se, pa tudi veliko drugih glagolih (npr. prijaviti: gl. odgovor Predlog »za« in »na« v zvezi z glagolom »prijaviti se«) prehitro širi. Da bi bil v pravopisnem slovarju zgled pripravljati se na opuščen zaradi vzporednosti z nemščino (vorbereiten sich auf), je nepotrjeno, torej zgolj ugibanje.

  Če povzamem: Obe zvezi lahko uporabljate v istem pomenu.

  Helena Dobrovoljc (september 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.