×
    Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

    Izvor prekmurske besede »posolanka«

    Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno izvor besede
    izvor samostalnikaetimologijaizvor besede
    1 Objave 1 Posters 1.1k Ogledov 1 Watching
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje:


      Vprašanje:

      Na vas se obračam s prošnjo za pojasnilo etimološkega izvora prekmurske besede posolanka (to je tipična prekmurska sladica s skuto).


      Odgovor:

      Prekmurska beseda posolánka (pravzaprav bi jo morali pisati posoljánka, saj narečje ne ločuje srednjega l od mehkega) danes označuje sladico iz kvašenega testa in skute. A sladko posolanko pečejo šele v novejšem času. Informatorka s Cankove je povedala, da je bila posolanka nekdaj nesladka, praviloma glavna jed, zlasti v času mlačve. Poimenovanje jedi je po vsej verjetnosti izpeljano iz glagola posoliti v pomenu "osoliti", podobno kot je npr. poimenovanje prekmurske jedi krhljánka "kuhana, na rezine zrezana repa" izpeljano iz krhelj. Testo posolanke je bilo namreč slano.
      Marko Snoj, Mojca Kumin Horvat (oktober 2017)

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si