×

Kako pravilno izgovorimo ime podjetja »Michelin«?
 • Vprašanje:

  Prosim vas za razrešitev dileme. Zanima me, kako izgovorimo ime enega največjih proizvajalcev avtomobilskih pnevmatik, podjetja Michelin. In oznake za odličnost v kulinariki, Michelinove zvezdice? Glede na to, da se je v pogovornem jeziku za avtomobilske gume uveljavil izraz mišelinka, lahko torej govorimo o podjetju mišelin, mišelinovih zvezdicah? Ali pa je pravilneje mišlen, morda celo kaj tretjega?


  Odgovor:

  Ime francoske družbe Michelin – ta proizvaja pnevmatike ter izdaja potovalne vodiče in vodiče po restavracijah – se v slovenskem knjižnem jeziku izgovarja [mišlên], zvezdice in vodiči na primer so Michelinovi [mišlênovi]. Kak starejši priročnik je za naglašeni e predpisoval ozki izgovor – [mišlén].

  Sicer pa v pogovornem jeziku (1) gume te znamke, (2) ustrezne restavracije, (3) Michelinove zvezdice ter (4) debele ženske ironično-ljubkovalno in (5) maščobne gube okoli pasu še naprej ostajajo mišelínke (gume pišejo kdaj tudi malo po francosko, michelinke, in za gume se sliši tudi mišlínke), debelim moškim pravijo prav tako ironično-ljubkovalno mišelínko, preobilni možic iz reklam za Michelinove gume pa je ljubkovalno imenovan Mišelínko.

  Peter Weiss (november 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.