×

Pravilen zapis »europass« ali »Europass«
 • Vprašanje:

  Zanima me kako pravilno zapišemo besedo Europass ali europass ( način oz. oblika pisanja življenjepisa).


  Odgovor:

  Na spletni strani Europassa je mogoče prebrati, da gre za evropsko pobudo, katere namen je pomagati posameznikom, delodajalcem in izobraževalnim ustanovam, da bi čim bolj enotno predstavljali in razumevali znanja, spretnosti in kvalifikacije. V ta namen so oblikovali tudi nekaj dokumentov, bržkone najbolj znan je obrazec za življenjepis.

  Ime Europass tudi v poimenovanjih teh dokumentov pišemo z veliko začetnico, saj gre za lastno ime pobude, torej tudi Europassov življenjepis ali (pogosteje rabljeni) Europass življenjepis. Vaš pomislek glede začetnice je morda povezan z logotipom pobude, v katerem je ime zapisano z malo začetnico in delno v ležečem tisku: europass. Vendar gre pri tem zgolj za oblikovalski prijem (podobno kot so lahko na platnicah leposlovnih knjig njihovi naslovi zapisani s samimi malimi črkami).

  Zapis z malo začetnico bi bil ustrezen, če bi beseda izražala že tudi pomen pomen 'življenjepis', takrat bi ga zapisali tudi podomačeno: evropas (npr.: Če pa ne znate izločiti iz evropasa odvečnega balasta, ki za vas ne pride v upoštev, je pač vaš problem). Vendar je – kot je razvidno s spletne strani v odgovoru – dokumentov, ki jih predlaga Europass več, zato tak zapis ne pride v poštev.

  Tina Lengar Verovnik, Helena Dobrovoljc (december 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.