×

O priimku »Gende«
 • Vprašanje:

  Zanima me, od kod izvira priimek Gende in če ima mogoče kakšne tuje/neslovenske korenine. Zanima me tudi, kdaj približno se je začel pojavljati. Hvala!


  Odgovor:

  Priimek Gende nosi v RS samo 13 oseb (vse živijo v koroški, posavski in gorenjski statistični regiji), njegovo različico Gande pa 10 oseb (živijo v savinjski in osrednjeslovenski stat. regiji), obstajajo pa še domnevne različice Genda, Gandej in Gander, ki pa jih nosi po manj kot 5 oseb.
  Priimek je verjetno soroden s tirolskim priimkom Gander, ki ga razlagajo iz stanovniškega imena, izpeljanega iz narečnega samostalnika die Gande v pomenu 'melišče', v štajerski nemščini Gante (ž. mn.). Beseda je domnevno romanskega (gonda) ali celo predromanskega izvora. Priimek je najbrž nastal kot stanovniško ime s transonimizacijo iz mikrotoponima Gande.

  Silvo Torkar (januar 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.