×

Sklanjanje moških priimkov
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je s sklanjanjem moškega priimka. Je to potrebno vedno in ali so kakšni primeri, ko ni potrebno.


  Odgovor:

  Moške priimke vedno sklanjamo, pri moškem spolu nimamo imen, ki jih ne bi pregibali, kot velja npr. za ženska osebna imena (Nives, Dagmar) ali za priimke ob ženskih imenih (Ana Kovač Ane Kovač). Pri sklanjanju moških imen so nepregibni le predimki (Van Gogh Van Gogha).

  Pri poizvedovanju, ali obstaja priimek ob moškem imenu, ki ga ne bi bilo treba sklanjati, smo našli le priimek Zagrušovcem, glede katerega nismo enotnega mnenja: z Janezom Zagrušovcemom je nenavadno (in tudi dolgo kot ponedeljek), z Janezom Zagrušovcem pa v orodniku seveda zavajajoče, saj se ne piše Zagrušovec.

  V pravnih besedilih najdemo tudi položaje, ko priimek ni sklanjan, saj želijo zaradi identifikacijskih razlogov ohraniti osnovno obliko, npr.: zapuščina po pokojnem Novak Janezu, roj. 20. 10. 1930, kar pa je slaba rešitev in je ne priporočamo.

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss, Urška Vranjek Ošlak (januar 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.