×

Male in velike začetnice: »Turistična kmetija Urška«
  • Vprašanje:

    Ali se prvi deli imen, kot so Vinska klet Sanctum, Sadjarska kmetija Brečko, Vinogradništvo Andrejc, Gostišče Smogavc, Turistična kmetija Urška ipd., v besedilu pišejo z veliko ali malo (vinska, sadjarska, vinogradništvo, gostišče, turistična ...) začetnico?


    Odgovor:

    Na podobno vprašanje smo v svetovalnici že odgovorili: https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/1622/ime-gostilne-pri-kolovratu-v-različnih-skladenjskih-položajih. Velika začetnica na začetku navedenih imen je odvisna od tega, ali je prva beseda del (uradnega) naziva ali le vrstno poimenovanje. Po naših izkušnjah se podjetja glede tega zelo različno odločajo, zato se je dobro pri njih pozanimati o pravem nazivu. Kot primer pa samo tole: že hiter pregled spletnih virov pokaže, da zadnja navedena organizacija na svoji spletni strani uporablja vsaj štiri različne nazive: Kmetija Urška, Eko kmetija Urška, Turistična kmetija Urška, ekološka kmetija Urška.

    Urška Vranjek Ošlak (februar 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.