×

Citatna imena skandinavskih ulic
 • Vprašanje:

  Kako v besedilu ravnamo z imeni ulic, npr. iz skandinavskih jezikov (Vendevägen, Myrerskogveien ...) spol in sklonljivost v slovenščini?


  Odgovor:

  V pravopisnih pravilih v členu 199 najdemo napotilo, da »večbesedna zemljepisna imena večinoma v celoti prevajamo, če so sestavljena iz prvotno občnih sestavin, sicer pa le tiste njihove dele, ki so občni«. Med taka imena uvrščamo tudi imena »cest, ulic, trgov, parkov«, npr.:

  Kaluška cesta (Kalužskaja doroga)
  42. ulica (42ndStreet)
  Ulica Huga Wolfa (Hugo Wolf-Straße)
  Bulvar sv. Mihaela (Boulevard Saint Michel)
  Montmartrska ulica (rue Montmartre)
  Peta avenija (Fifth Avenue)

  Kot vidite, so v pravopisu navedena imena iz bolj znanih jezikov.

  Skandinavski jeziki so v slovenščini manj prisotni, časopisje skorajda ne prinaša imen iz teh jezikov, vse bolj priljubljeni skandinavski kriminalni romani pa se zatekajo k ohranjanju imen v izvirni obliki:

  • Predramile so ga sirene mimovozečega rešilca na Drammensveinu.
  • Ob osmih sem se usedel v avto in odpeljal gor na Holmenkollveien.
  • Ko je dobil zvezo, je vprašal za telefonsko številko naročnika z imenom Wallander, ki živi na Hemmansvägnu št. 14 v Kalmarju.

  Taka praksa je razširjena tudi v drugih evropskih jezikih, npr. nemščini:

  Außerdem wurde ich vor dem Mann, des aus dem Haus in der Gøteborggate gestürmt kam, … (Jo Nesbø, Der Erlöser, prevod Günther Frauenlob)

  Glede sklonljivosti se obe zloženki s sestavinama ..vein in ..vägen sklanjata kot samostalnika moškega spola, ..vägen pogosto z neobstojnim polglasnikom:

  • Znova se je ozrl naokrog, nato pa se odpravil proti Missunnavägnu.

  V leposlovju in v turističnih katalogih se imena pogosto pojavljajo v zvezi z občnoimenskim jedrom, ki bralca seznani, da gre za pot, ulico …, ime pa ostane v nepregibni obliki, npr.

  • Pot bomo nadaljevali po slikoviti panoramski cesti Aurlandsveien do Hagafossa in naprej proti Golu.
  • Popeljali se bomo po prestižnem obalnem bulevarju Strandvägen do predela ambasad ter zelenega predela Djurgården, zapolnjenega s številnimi muzeji ter zabaviščnimi parki.

  Helena Dobrovoljc (april 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.