Razlika med izrazoma »file« in »pečenka«
-
Vprašanje:
Kakšen je pravilni slovenski izraz za goveje (svinjsko, telečje, žrebičje, ...) meso s hrbtnega dela ob ledvicah? Je to goveji (svinjski, telečji, žrebičji ...) file ali goveja (svinjska, telečja, žrebičja ...) pečenka?
Odgovor:
Z izrazom file označujemo dva pomena, in sicer tako v pomenu 'meso' kot v pomenu 'jed'. To potrjuje tudi redakcija v Slovarju slovenskega knjižnega jezika:1. »meso nekaterih živali s hrbtnega dela ob ledvicah«
2. »jed iz tankih rezin zlasti tega mesa«
Z izrazom pečenka poimenujemo le jed.
Če govorite o surovem mesu, uporabite lahko izraz file, če govorite o jedi, pa imate obe možnosti, torej pečenka ali file.
Helena Dobrovoljc (september 2013)
Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.