×
    Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

    Razlika med izrazoma »file« in »pečenka«

    Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno pomenska razlaga
    pomenska razlagapečenkafilepomenoslovje
    1 Objave 1 Posters 1.6k Ogledov
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje: Moderator


      Vprašanje:

      Kakšen je pravilni slovenski izraz za goveje (svinjsko, telečje, žrebičje, ...) meso s hrbtnega dela ob ledvicah? Je to goveji (svinjski, telečji, žrebičji ...) file ali goveja (svinjska, telečja, žrebičja ...) pečenka?


      Odgovor:

      Z izrazom file označujemo dva pomena, in sicer tako v pomenu 'meso' kot v pomenu 'jed'. To potrjuje tudi redakcija v Slovarju slovenskega knjižnega jezika:

      1. »meso nekaterih živali s hrbtnega dela ob ledvicah«

      2. »jed iz tankih rezin zlasti tega mesa«

      Z izrazom pečenka poimenujemo le jed.

      Če govorite o surovem mesu, uporabite lahko izraz file, če govorite o jedi, pa imate obe možnosti, torej pečenka ali file.

      Helena Dobrovoljc (september 2013)

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si