×

Zapis z veliko ali malo začetnico: občina/Občina
 • Vprašanje:

  Prosim za nasvet glede zapisa občina/Občina. Kadar gre za območje, se seveda piše z malo, kadar za institucijo pa z veliko. Ampak, a je kako drugače, ko omenjamo vse institucije hkrati, ne le posamezno? (prosim tudi za pojasnilo)

  Konkreten primer:

  1. Povprečnina je finančni vir o/Občin, zbranih iz sredstev dohodnine, ki se določa glede na povprečne stroške na prebivalca. Povprečni stroški na prebivalca se določajo vsako leto znova v dogovoru z o/Občinami, upoštevajoč štiriletno povprečje pretekle porabe o/Občin, splošne javnofinančne okoliščine ter fiskalno pravilo.

  Kako pa je v primeru, kadar sicer zraven besede OBČINA ne napišemo, za katero konkretno gre, a iz konteksta ni dvoma, da gre za npr. Občino Lendava:
  2. Konec meseca bo o/Občina (institucija) podelila priznanja vsem zaslužnim občanom.
  Najlepša hvala za odgovor.


  Odgovor:

  Na vprašanja o rabi začetnice pri zapisu občina/Občina smo že odgovorili:
  http://www.fran.si/iskanje?View=1&Query=občina&FilteredDictionaryIds=151

  Naj vaše vprašanje dopolnim: ne gre zgolj za ločevanje med območjem in ustanovo. Pomembno za zapis z veliko ali malo začetnico je vedeti, ali želimo pri poimenovanju upravne enote (občine) poudariti zgolj njeno vrsto ali funkcijo, saj tedaj uporabljamo malo začetnico. Taka je vaša prva poved:

  • Povprečnina je finančni vir občin, zbranih iz sredstev dohodnine, ki se določa glede na povprečne stroške na prebivalca. Povprečni stroški na prebivalca se določajo vsako leto znova v dogovoru z občinami, upoštevajoč štiriletno povprečje pretekle porabe občin, splošne javnofinančne okoliščine ter fiskalno pravilo.

  Velika začetnica je namenjena uradnemu poimenovanju:

  • Konec meseca bo Občina Lendava podelila priznanja vsem zaslužnim občanom.
   nasproti neuradnemu poimenovanju:
  • Konec meseca bo lendavska občina podelila priznanja vsem zaslužnim občanom.

  Dilema, kaj narediti, če je v besedilu, v katerem je konkretno omenjena Občina Lendava le enkrat, sicer pa je ime v nadaljevanju skrajšano (in pisano bodisi z malo bodisi z veliko začetnico, pogosteje z malo), je v pravopisju aktualna, saj se odločamo zelo neenotno. Zapis z veliko začetnico bi v tem primeru utemeljevali s t. i. besedilnim krajšanjem in željo po ohranitvi lastnoimenskosti, vseeno pa besedilnega krajšanja tipa Župan bo opozoril na pomembne dosežke Občine ne priporočamo. Tako krajšanje je sprejemljivo, kadar večbesedno ime okrnimo na jedro besedne zveze, ki ga uporabljamo v funkciji lastnega imena, a le, če je tako široko razširjeno, da je nedvoumno razumljeno med govorci slovenščine, kot je npr. Unija za Evropska unija.

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss, Tina Lengar Verovnik (april 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.