×

Kako pisati podnaslove filmov?
 • Vprašanje:

  V povezavi z odgovorom na strani https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/1977/začetnica-podnaslova me zanima, ali enako obravnavamo tudi podnaslove filmov? Če so torej v eni vrstici in z dvopičjem ločeni od naslova, jih pišemo z malo začetnico?

  V večini virov najdemo zapis z veliko začetnico in morda bi tu res kazalo narediti izjemo z obrazložitvijo, da gre za dve precej samostojni enoti imena, ne pa striktno naslov in podnaslov.

  Primeri:


  Odgovor:

  Za dvopičjem, ki stoji med naslovom in podnaslovom, pišemo v tekočem, torej odstavčno nerazčlenjenem besedilu podnaslov praviloma z malo začetnico (praviloma zato, ker se lahko začne z besedo, ki se v vsakem primeru piše z veliko začetnico):

  Jamnica: roman soseske

  V primerih iz tokratnega vprašanja pa gre v prvem delu za nadnaslove, torej za naslove serij, ki imajo različno imenovane epizode (katerih naslovi so pisani z veliko), lahko pa tudi za naslove rubrik, v katerih se vsakokratni naslov piše z veliko začetnico:

  Vojna zvezd: Napad klonov
  Vojna zvezd II: Napad klonov
  Vojna zvezd, epizoda II: Napad klonov
  Sveto in posvetno: Nova ofenziva proti pedofilom v talarjih?
  Uvodnik: Pomagajmo si, dokler si še lahko ...

  Ti naslovi se pišejo z veliko seveda tudi v odstavčno razčlenjenem in grafično razgibanem besedilu ali pa v tako imenovanem naslovju:

  Vojna zvezd

  Napad klonov

  Tekoče pisano na primer takole: Ste vedeli, da je 16. maja 2002 v kinematografe prišel film Napad klonov iz sage Vojna zvezd?

  Peter Weiss (april 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.