×

Kako podomačimo besedo »kazoo«?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je z zapisom besede kazoo (glasbilo). Je pravilna varianta kazoo, kazu ali oboje?


  Odgovor:

  Sprašujete po zapisu poimenovanja za manj znano glasbilo, ki spada med membranofone. Pregled spletnih zadetkov pokaže, da se uporabljata oba zapisa, a je citatni zapis kazoo na spletu precej razširjen (uporabljajo ga zlasti trgovine z glasbili).

  Podomačeni zapis kazu je mogoče najti že od 70. let dalje, tudi v dostopnem gradivu; navaja ga npr. že časopisni vir iz leta 1984, pa tudi Radio Študent in Mladina, in to le ne v lektoriranih besedilih:

  • Eksperimentalen fusion nas spravlja v samosvoja doživetja, ki ne temeljijo na repetativnih kiticah in strogo začrtanih okvirih, temveč med kiticami ponujajo veliko pestrega dogajanja, kateremu vokalist nemalokrat dodaja še zvok kazuja. (RŠ, 2014);
  • S kazujem, preprosto spremljavo na kitari, prijetnim grlenim petjem in jodlom jih je stresal kot za šalo – od Down By The Riverside do You Are My Sunshine. (Mladina, 2007).

  Urška Vranjek Ošlak, Peter Weiss, [Helena Dobrovoljc][3] (april 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.