To se vas ne tiče – to se vas ne bo tikalo ...
-
Vprašanje:Zanima me, kako je pravilno ..., in sicer me zanima za naslednji primer:
to se vas ne tiče... Kako je pravilno za prihodnjik? to se vas ne bo tičalo ali to se vas ne bo tiklo?
Odgovor:Glagol tikati se s pomenom ‘biti v zvezi, povezanosti s čim’, kot pravi Slovar slovenskega knjižnega jezika (s ponazarjalnim primerom, kot je ta problem se mene ne tiče), ima v 1. osebi ednine obliko tičem se, ki je v primerjavi s prav tako možno tikam se veliko pogostejša. Ker deležnik na -l, po katerem sprašujete, tvorimo iz nedoločniške osnove tik-, se v pretekliku ali prihodnjiku uporabljajo oblike tikal, tikala, tikalo in podobne, v prihodnjiku torej to se vas ne bo tikalo.
Mogoče povzročajo zadrego med seboj podobni glagoli, kot sta nedovršna glagola tikati v pomenu ‘uporabljati v govoru s kom obliko druge osebe ednine’, npr. dovolila mu je, da jo tika, in tičati s posplošenim pomenom ‘biti kje, v čem’, npr. ključ tiči v ključavnici, rad tiči v knjigah ali tiči v dolgovih (drugi z dovršno parno obliko obtičati: pobuda za ustanovitev občine je obtičala v državnem zboru). Glas k se premenjuje s č ne samo v teh glagolskih oblikah, ampak tudi npr. v parih jezik in jezičen, pikati in pičiti, pekel in peči.
In še spregatveni vzorci:
tikati = ‘uporabljati v govoru s kom obliko druge osebe ednine’
tikam – tikaš – tika
tikava – tikata – tikata
tikamo – tikate – tikajotikati se = ‘biti v zvezi, v povezanosti s čim’
tičem se ali tikam se – tičeš se ali tikaš se – tiče se ali tika se
tičeva se ali tikava se – tičeta se ali tikata se – tičeta se ali tikata se
tičemo se ali tikamo se – tičete se ali tikate se – tičejo se ali tikajo setičati = ‘biti kje, v čem’
tičim – tičiš – tiči
tičiva – tičita – tičita
tičimo – tičite – tičijoPeter Weiss (maj 2018)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.