×

Ime sklopa prireditev: »Magični Koper« ali »Magičen Koper«?
 • Vprašanje:

  Zanima me kaj pravilno: Magičen Koper ali Magični Koper? Besedno zvezo bi uporabili za sklop prazničnih prireditev in dogodkov v času od novembra do januarja. Torej kot ime sklopa prireditvenega dogajanja.


  Odgovor:

  Kadar o mestih, državah ipd. govorimo z vidika časovne, umetnostnozgodovinske ali katere druge perspektive, pred ime postavimo vrstni pridevnik, ki izraža to perspektivo, npr. baročna Ljubljana, antični Rim, viktorijanska Anglija.

  Na podoben način tvorijo imena svojih (tematskih) potovanj turistične agencije, npr. Predbožični Dunaj, Adventni Zagreb, Pomladni Pariz. Izbira vrstnega pridevnika je pri tem poljubna (tj. ne le časovna): Čarobne Benetke, Kraljevski Krakov, Čutna Francija.

  Tudi v vašem primeru bi ime sklopa prireditev tvorili na enak način; ustrezna je torej izbira vrstnega pridevnika: Magični Koper.

  Tina Lengar Verovnik (maj 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.