×

Kaj pomeni samostalnik »divizija« in kako pisati zvezo »svetovno prvenstvo divizije I«?
 • Vprašanje:

  Kje so velike začetnice: svetovno prvenstvo v hokeju divizije I., skupine A/Divizije I, Skupine A?


  Odgovor:

  Samostalnik divizija v sodobni slovenščini pomeni ne samo vojaško enoto, kot je razvidno iz slovarskega sestavka divizija v SSKJ2:

  divizíja -e ž (ȋ) 
  vojaška enota iz več polkov raznih rodov vojske: formirati divizijo; oklopna, pehotna divizija; poveljnik divizije; štab divizije

  temveč jo na različne načine uporabljajo tudi pri (1) množičnih tekmovanjih v ekipnih športih ali v (2) gospodarstvu:

  (1) Tista športna tekmovanja, ki so organizirana piramidno ali franšizno, združujejo ekipe v skupine oziroma divizije po različnih merilih (npr. na osnovi dosežkov v pretekli sezoni ali glede na regionalno pripadnost).

  • Poudaril je, da je dvorana Tivoli kandidat za gostitelja naslednjega svetovnega prvenstva divizije I – skupine A.

  (2) Divizijsko organizirana podjetja so decentralizirana in se povezujejo na različne načine; pri tem samostalnik divizija pomeni vrsto organizacijske enote.

  • V zadnjih mesecih se je javilo več interesentov za nakup celotnega podjetja ali pa njegovih posameznih divizij.

  Z divizijo je mišljena torej vrsta organizacijske (tekmovalne, delovne) skupine, zato besedo pišemo z malo začetnico. Enako velja za samostalnik skupina. Načelo potrjuje tudi prevladujoča raba, npr.:

  • Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v tretjem krogu druge kakovostne divizije svetovnega prvenstva v Halmstadu prvič izgubila.
  • RTV Slovenija bo aprila in maja na svojih kanalih prenašala dve svetovni prvenstvi v hokeju, in sicer svetovno prvenstvo divizije 1A in svetovno prvenstvo elitne skupine.

  Helena Dobrovoljc (maj 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.