×

Slog za latinske besede
 • Vprašanje:


  Zanima me, kateri slog pisave je pravilen za latinske besede in kratice: pokončen ali poševen (italic). Npr. vs., in vitro, et al. ...

  V znanstvenih prispevkih zadeva ni enotna. Nekje sem zasledil, da ima revija v navodilih avtorjem zapisano, da je ležeči slog pisave namenjen zapisu latinskih imen na ravni rodov in nižjih taksonomskih enot.


  Odgovor:

  Tipografsko-stilističnih napotkov v slovenskih jezikovnih priročnikih skorajda ni zaslediti, do pisavnih slogov se ne opredeljujemo kot do pravilnih, nepravilnih ali nesprejemljivih.
  Kot ste omenili že sami, v različnih strokah uveljavljajo različne načine poudarjanja zapisov. Za citatne latinske fraze in izraze pogosto uporabljamo ležeči tisk. Na področju naravoslovja imajo latinske jezikovne prvine posebno vlogo, zato so v reviji, ki jo omenjate, določili zapis v skladu z mednarodno prakso, ki pravi, da taksonomska imena na ravni rodov in nižje pišemo ležeče.

  Odločitev glede zapisa latinskih izrazov v medicini in pravu prepuščamo kar piscem, ki se ob svoji jezikovni izbiri odločajo tudi za vrsto tiska v skladu z navadami, ki so uveljavljena v posamezni stroki.

  Helena Dobrovoljc, Marko Snoj (maj 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.