×

Vejica med svojilnim zaimkom in imenom
 • Vprašanje:

  Na dom sem pred dnevi prejela zgibanko SMC, v kateri njen predsednik svoj nagovor konča takole: Vaš, Miro Cerar. - torej z vejico in piko na koncu. Na podoben primer sem naletela tudi v otroški knjigi, kjer mama nagovor otroku konča z besedami: Tvoja mama Zdenka. - tokrat samo s piko in brez vejice. Sta zapisa pravilna? Sama bi v obeh primerih izpustila tako vejico kot piko.


  Odgovor:

  Pravopisna pravila priporočajo (SP 2001, člen 240), da za podpisom v dopisih, pismih … ne postavljamo pike.
  Zvezi Vaš Miro Cerar in Tvoja mama Zdenka sta samostalniški besedni zvezi, v katerih nastopa pridevniški svojilni zaimek kot levi prilastek, vejica ni potrebna, s skladenjskega vidika je celo povsem odvečna. (Tudi sicer ne pišemo vejice v skladenjsko primerljivih zvezah, npr. mamina vrtnica.)
  Vejica oz. pomišljaj bi bila mogoča le v primerih, ko bi bil svojilni zaimek vključen v večjo skladenjsko enoto, npr.

  Z odličnim spoštovanjem – Vaš Ivan Cankar

  Z odličnim spoštovanjem,
  Vaš Ivan Cankar

  A tudi v takih primerih ločil najpogosteje ne pišemo.

  Morda je na vejico v tem letaku vplival angleški način (manj formalnega) pozdravljanja v pismih, kjer napišejo Yours, Ime Priimek. Pike za podpisom pa tudi tam ni.

  Helena Dobrovoljc, Urška Vranjek Ošlak (junij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.