×

Izgovarjava matematičnega znaka % – promile ali promil?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako pravilno izgovorimo 1 ‰. En promil ali en promile.


  Odgovor:

  Sodeč po naših slovarjih (ki jih najdete tudi na portalu Fran) se znak ‰ imenuje po slovensko odtisoček, s tujko pa promile:

  SSKJ:

  promíle -a m (ȋ)
  del na tisoč enakih delov razdeljene celote, odtisoček: morska voda ima približno petintrideset promilov soli; cesta je na tem odseku dvignjena za šestnajst promilov [16 ‰]; že pol promila alkohola v krvi zmanjšuje šoferjevo sposobnost za vožnjo
  // ed. količina, izražena s tem delom: snov z majhnim promilom primesi

  SP 2001:

  promíle -a m (ȋ) odtisoček: morska voda s petintridesetimi ~i ‹35 ‰› soli; pojm. snov z majhnim ~om primesi

  V primerjavi s sopomenskim parom procent : odstotek je slovenska ustreznica precej manj razširjena in uveljavljena. O tem priča tudi pregled rabe po korpusu Gigafida, ki jo prek uporabniškega vmesnika lahko preverite tudi sami.
  promile – 7343
  odtisoček – 9
  procent – 3546
  odstotek – 783.164

  Vendar pa je vaše vprašanje povsem upravičeno, saj se tudi v javni in knjižni rabi vse pogosteje uporablja beseda promile v podomačeni obliki promil. Čeprav se obliki razlikujeta zgolj v imenovalniku in enako glasečem se tožilniku ednine, že pregled nekaterih uradno pregledanih besedil (npr. učbenikov, agencijskih obvestil) kaže na uveljavljanje zapisa brez končnega e, npr.:

  Policisti Policijske uprave Murska Sobota bodo danes, 27. decembra, izvedli poostren nadzor psihofizičnega stanja udeležencev cestnega prometa po metodologiji Promil, so sporočili iz omenjene policijske uprave. (www.sta.si)

  Pregledano gradivo kaže na uveljavljanje pisne dvojnice, ki je naši (normativni) slovarji še niso evidentirali, v prihodnje pa jo zagotovo bodo.

  Helena Dobrovoljc (junij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.