×

Sklanjanje priimka »Juteršek« v množini
 • Vprašanje:

  Kako lahko sklanjamo priimek Juteršek v množini; Juterškovi? Juteršekovi?


  Odgovor:

  Priimek Juteršek sklanjamo tako, da osnovo krajšamo, torej Juteršek, Juterška, Juteršku, Juterška, Juterškom, Juterški. Podobno tudi priimki Drnovšek, Hriberšek, Gajšek, Jelovšek, Kogovšek ...

  V množini priimek Juteršek dobi obliko Juterški, res pa uporabljamo tudi pridevniško obliko Juterškovi, ki je množinska oblika od imenovalniške edninske Juterškov (v ženskem in srednjem spolu Juterškova, Juterškovo), ne pa od osnovne oblike Juteršek.

  Sklanjanje množinske oblike Juterški se ravna po vzorcu: Juterški, Juterškov, Juterškom, Juterške, pri Juterških, z Juterški.

  In še pojasnilo o različnih interpretacijah množinskih oblik:

  • Trije Juterški so trije nosilci priimka Juteršek, izmed katerih mora biti vsaj eden moškega spola. Pod trije Juterškovi lahko na podeželju razumemo tri (od katerih je vsaj eden moškega spola), ki se tako imenujejo po domače, torej so iz hiše s hišnim imenom Juteršek ali množinsko Juterški, kot je edino možno na nekaterih slovenskih zemljepisnih območjih.

  • Tri Juterškove so tri nosilke priimka Juteršek ali na podeželju tri bitja ženskega spola iz hiše pri Juteršku (ponekod na Slovenskem se hiši lahko reče Juterški, tudi če v njej živi ena sama ženska ali celo nihče). Širše vzeto so Juterški ali Juterškovi lahko rod, ki je povezan s prednikom s tem priimkom, lahko tudi prek prednice, ki priimka Juteršek ne nosi več.

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss (junij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.