×

Tituliranje nekdanjih funkcionarjev
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali lahko danes, leta 2018 naslovimo g. Milana Kučana z besedo PREDSEDNIK ali je pravilneje bivši predsednik države?


  Odgovor:

  V skladu z Zakonom o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike (Uradni list, št. 15/2003), ki zagotavlja predsedniku republike pravico, da po prenehanju funkcije uporablja naziv »bivši predsednik republike«, se ravna tudi jezikovna raba:

  • nagovor Boruta Pahorja, takrat predsednika Državnega zbora RS, l. 2004:
   Spoštovane poslanke in poslanci! Spoštovani predsednik vlade, ministrice in ministri, spoštovani predsednik državnega sveta, spoštovani bivši predsednik republike! Cenjeni visoki predstavniki političnega in družbenega življenja, spoštovani diplomatski zbor in drugi visoke gostje!

  • govor župana Zorana Jankovića na slavnostni seji Mestega sveta MOL 2014:
   Spoštovane svetnice, spoštovani svetniki mestnega sveta Mestne občine Ljubljana,
   spoštovane častne meščanke, častni meščani mesta Ljubljana, spoštovane današnje nagrajenke, nagrajenci, spoštovani predsednik Državnega sveta, gospod Mitja Bervar, spoštovani prvi predsednik Republike Slovenije, gospod Milan Kučan, spoštovani bivši predsednik Republike Slovenije, gospod doktor Danilo Türk ...

  Iz zakona:

  16. člen
  Predsednik republike ima po prenehanju funkcije pravico do naziva bivši predsednik republike in pravico do udeležbe na državnih svečanostih v skladu s protokolarnimi pravili.

  Helena Dobrovoljc (julij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.