×

Presledek med črko in števko
 • Vprašanje:

  Zanima me zapis v magistrski nalogi. Gre za oznako hipotez 1, 2, 3 ..., in sicer okrajšano H1, H2, H3 ... Predlagate med črko in števko presledek ali ne?


  Odgovor:

  Množica podobnih primerov govori za stičnost zapisa zveze črke in številke:

  • A1 (telefonski operater), A4 (format papirja), h8 in Th8 (pri zapisovanju položajev na šahovnici), B2 (visoka šola za poslovne vede; picerija), V2 (nemška raketa), K2 (druga najvišja gora na svetu), W5 (čistilno sredstvo; rokoborsko združenje) ...

  Tak zapis je praktičen zato, ker je kratek in gospodaren. S presledkom ne bi nič pridobili, pri deljenju v dve vrsti pa bi si z njim celo nakopali kako težavo, saj bi na koncu prve vrste lahko stala črka in na začetku naslednje številka. Zato le pogumno v okrajšani zapis hipotez 1, 2, 3 kot H1, H2, H3  ..., torej stično.

  Sicer pa smo na to vprašanje v svetovalnici že odgovarjali.

  Peter Weiss (junij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.