×

Telefonsko pozdravljanje: »Lep pozdrav«
 • Vprašanje:

  Zadnje čase me po telefonu vedno pogosteje pozdravljajo z Lep pozdrav, moje ime je ..., že kar na začetku.
  Se lahko, Lep pozdrav, uporablja tudi na začetku, ali je zgolj končni pozdrav?


  Odgovor:

  Težko vam postrežemo z jezikovnostilističnimi napotki, ki bi bili prilagojeni sodobnim načinom sporazumevanja v različnih medijih, ker za slovenščino nimamo dovolj virov, ki bi nastali na osnovi preučitve sodobne rabe npr. telefonskega komuniciranja.
  Pozdravljanje pri telefonskem sporazumevanju naj bi se ne razlikovalo od pozdravljanja v drugih medijih ali okoliščinah. Nekaj sodobnih raziskav npr. pisemskega sporočanja kaže na večjo pestrost nagovorov in pozdravov, če je družba bolj razslojena ali bolj socialno raznolika, in obratno – bolj egalitistična je družba, manj razlogov je za prikazovanje razlik tudi z jezikovnimi sredstvi. V pismih npr. opažamo, da se velika večina pišočih (zelo izrazito pri neformalnih sporočilih) odmika od klasičnih načinov, še zlasti če gre za elektronsko neformalno sporočanje. Tudi Lep pozdrav, ki smo ga vajeni zapisati v slovo, je danes pogosto kar uvodni pozdrav.
  Pri telefonskem pozdravljanju uporabniki sicer še vedno najpogosteje uporabljajo Dober dan (jutro, večer), Pozdravljeni, Lep pozdrav, čemur obvezno sledi predstavitev, npr. Jure Kovač pri telefonu. V poslovilnem pozdravu pa Lep pozdrav lahko nadomestimo tudi s klasičnim pozdravom Nasvidenje, ljudje pa uporabijo tudi zahvale (Najlepša hvala), želje (Lep dan želim), neformalno in v bolj sproščenih položajih pa tudi Drži se, Uživaj
  Verjetno je bolj kot izbira pozdravnega obrazca pomembno to, da upoštevamo stopnjo formalnosti pogovora in tudi položaj, v katerem se nahaja klicani, čemur prilagodimo predvsem ton, glasnost in druge dejavnike komuniciranja.

  Helena Dobrovoljc (september 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.